Sele na rožni

 

Směs koření primárně určena ke grilovaní selátek ,kýty, kuřat či krůt

Dostupnost Skladem (5 ks)
Můžeme doručit do
5.6.2023
Běžná cena 49 Kč
Ušetříte 10 Kč (–20 %)
39 Kč
   
Kód produktu 4863
Značka GASTRO Koření s.r.o.
Kategorie Sůl a koření
Záruka dle datumu trvanlivosti
 

Směs koření určená především na grilované a rožněné sele a kýty, grilovaná kuřata a krůty. Výtečně se hodí do marinád k nakládání masa a špízů na gril, vhodné i na grilovanou zeleninu a houby

 

Složení:
Sůl (max.19%), česnek, paprika, pepř černý, paprika drcená, hořčice bílá, oregano, petržel list.
 
Opravdu dobře ugrilovat sele, není zase taková věda, jak to vypadá na začátku, je však potřeba dodržet některá základní pravidla.

 

První pravidlo: Sele má nejlepší maso u váhy kolem 35-40 kg, pokud máme prase menší, je samá kost a masa je velmi málo. Větší prasátko má zase moc tuku a většinou je i starší a tak nemá tu správnou šťavnatost.

Druhé pravidlo: Je nutné maso napíchat injekcemi s náplní oleje a grilovacího koření.

Nálev na napíchání selat:

  • 2 l vody
  • 1 lžíce pepře
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžička červené papriky
  • 1 lžička červené pálivé papriky
  • 1 vrchovatá lžíce soli (na 1 kg masa cca 2 g soli)

Nálev se nechá projít varem a po vychlazení se napichuje maso velkou veter. injekční stříkačkou s jehlou. Nesmí se zapomenout nálev po vychladnutí přecedit přes jemný cedník nebo plátno!

Třetí pravidlo: Sele je třeba naložit 4-5 dnů předem, před samotným grilováním, do láku a uložit ho do chladného místa, nejlépe studeného sklepu, či speciální chladící komory, kde je teplota mezi 8-10 °C.

Čtvrté pravidlo: Maso grilujeme na mírném ohni 10-15 hodin. Můžeme vše urychlit tak, že sele důkladně obalíme minimálně do tří vrstev alobalu a pak je zprudka (utopené v ohni) grilujeme cca 2 hodiny. Pokud nám někde alobal prohoří, musíme ho opět přeobalit. Po dvou hodinách alobal odstraníme a pak již jen dopíkáme kůrčičku.

Recept na 5 l nálevu na potírání:

  • 2 l oleje
  • 1,5 l vody
  • 1,5 l piva
  • 4-6 ks stroužků česneku
  • 4 polévkové lžíce koření sele na rožni
  • 4 polévkové lžíce hovězího vývaru (v prášku)
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky

Páté pravidlo: Čerstvě napíchlé sele necháme mírně opéci do napnutí kůže, pak kůži nařízneme na všech místech selete do pravidelných kosoúhelníků, potíráme olejovým lákem s grilovacím kořením a hlavně dohlížíme na pravidelné točení selátka kolem své osy a to co nejpomaleji.

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole: