Poradenství a péče o nůž

Jak pečovat o naše nože

Naše nože jsou vyrobeny z vysoce kvalitní oceli s dlouhou životností a skvělými užitnými vlastnostmi. Aby Vám nože zakoupené od řezníka vydržely co nejdéle, dodržujte tato pravidla. Jen tak Vám budou sloužit po velmi dlouhou dobu.

  • Po každém použití omývejte nůž jemnou houbičkou s čistícím prostředkem a poté důkladně opláchněte. Opravdu důkladné omytí je nutné pro krájení citrusových plodů, cibule apod. Nakonec nůž otřete jemným hadříkem do sucha.
  • Omývaní nožů tvrdými materiály, jako je např. drátěnkou je naprosto nevhodné. Může způsobit škrábance na povrchu čepele Vašeho nože.
  • Nenechávejte nůž delší dobu ve vodě. Voda může způsobit korozi.
  • Nedoporučujeme nože omývat v myčce. Čistící prostředky a změny teplot mohou nůž znehodnotit. Nože z uhlíkové oceli nebo s dřevěnou rukojetí omývejte pouze ručně! Dřevěná rukojeť může být jinak nenávratně poškozena.

Nože z uhlíkové oceli

Tyto nože nejsou nerezové a obzvláště při prvních použitích jsou náchylné k drobné rzi či patině.

Doporučujeme proto po každém použití ošetřit čepel Kaméliovým olejem. Stačí velice tenká vrstva nátěru aplikovaná látkou nebo ubrouskem. Čepel nože uskladnit do antikorozního papírového obalu, se kterým byl dodán. Drobný rez či patinu lze odstranit při pravidelném broušení na japonských vodních brusných kamenech.

Nože z nerezové oceli

  • Pro maximální péči doporučujeme ošetřit čepele nerezových nožů 1-2x ročně.
  • Pro udržení perfektního ostří doporučujeme nože pravidelně brousit na kvalitních vodních brusných kamenech. V profesionálním prostředí pak doporučujeme přibrousit alespoň 1-2x měsíčně. Pokud nemáte potřebné zkušenosti s broušením na brusných kamenech, doporučujeme zakoupení vodítka (stabilizátoru) pro udržení správného úhlu broušení.
  • U jednostranně broušených nožů doporučujeme přenechat odborníkům.
  • Výrobcem doporučený úhel broušení u oboustranně boušených nožů je 15°.

Nedoporučujeme používat k ostření nožů pouze jednoduché ostřiče. Tento způsob ostření je pouze výpomocný, když nemáte dostatek času nabrousit nůž kvalitně na brusných vodních kamenech. Při pravidelném používání by mohli způsobit na ostří odštěpky nebo úlomky.

Doporučujeme nože skladovat odděleně od ostatního kuchyňského příšlušenství.

Varování

Ke krájení surovin s tvrdším povrchem jakým jsou např. rybí kosti nebo korýši, použijte nůž se silnější čepelí. Vhodné pro tuto práci jsou nože typu Deba nebo speciální kuchyňské nůžky. Pro krájení zmražených potravin používejte pouze nože k tomu speciálně určené.

Krájení na podložkách s velmi tvrdým povrchem, jako jsou např. skleněné, kovové, kamenné  apod., je velice nevhodné a může vést k nenávratnému poškození nože či křivení ostří. Pro krájení jsou nejvhodnější dřevěné podložky. Doporučujeme prkénka ze dřeva , které je velice pružné a šetrné k ostří Vašich nožů.

Nože nepoužívejte k otevírání plechovek nebo víček od láhví mohlo by být způsobeno nenávratné poškození ostří Vašich nožů.

Nože z oceli Shirogami

Mějte na paměti, že tyto nože mají skvělé vlastnosti v řezivosti a houževnatosti, ale nejsou korozi vzdorné! U tohoto typu nožů i přes vrstvu Kuro-uchi je obzvlástě důležitá údržba!

Již před prvním použitím nejprve čepel rozhodně ošetřete doporučeným olejem z naší nabídky (OK-100) a po následném použití i omytí důkladně osušte. Následně vložte zpět do antikorozního papíru, se kterým jsou dodávány.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.